Βρήκα σήμερα το πρωί ένα άρθρο που μιλάει για ένα μικρό χωριό στην Αυστρία, λίγο πριν τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, του οποίου ο φτωχός δήμαρχος, με γνήσιο – ομολογουμένως –  ενδιαφέρον για τους συγχωριανούς του, αποφάσισε να βάλει ένα τέρμα στην φτώχεια. Και για αυτόν τον σκοπό μάλιστα τύπωσε ένα νέο είδος χρήματος (χωρίς ανταπόκριση σε χρυσό) και μάλιστα το έκανε χρονικά περιορισμένο, ώστε να ωθεί τους ανθρώπους να το ξοδεύουν και να μην το καταθέτουν στην τράπεζα για τοκισμό.

http://tsekouratoi.blogspot.com/2011/11/blog-post_3134.html

Εμένα αυτή η ιστορία μου θύμισε κάτι από τα σχολικά μου χρόνια. Πριν ακόμα διαβάσω Ayn Rand, κάπου στα 15, σε ένα μάθημα θρησκευτικών ο παπάς που μας δίδασκε μας μιλούσε για το χρήμα και το πως δεν φέρνει την ευτυχία. Εγώ του είχα πει «Ναι, αλλά εγώ θέλω στο μέλλον να ταξιδέψω σε όλον τον κόσμο. Δεν μπορώ να το κάνω χωρίς χρήματα.» Και η απάντησή του ήταν «Μπορείς να πας απλά στο πάρκο και να είσαι ευτυχισμένη. Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις.»  Δηλαδή με λίγα λόγια μου υπαγόρευσε πώς να είμαι ευτυχισμένη.

Πέρα από αυτό, τι βλακεία είναι αυτή, να μην έχει κανείς αποταμιεύσεις; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το κάνεις. Μπορεί κάποιος να χρειάζεται χρήματα για μια μεγάλη δαπάνη ή μια επένδυση, την οποία δεν μπορεί να καλύψει με μέρος του μισθού του.

Πρέπει να προσέχουμε πού στρέφουμε το μίσος μας, γιατί μπορεί να είναι τελικά ενάντια στο συμφέρον μας. Και ότι δεν μας αρέσει, τελικά δεν θα το έχουμε. Ας το προσέξουν αυτό όσοι ζητάν την ανάπτυξη.

Advertisements