Ίσως το πιο σαφές κείμενο που έχω διαβάσει για την ισραηλο-παλαιστινιακή διαμάχη. Ναι είναι υπέρ του Ισραήλ (ντροπή), αλλά χρησιμοποιεί επιχειρήματα που μπορεί να ελέγξει ο καθένας  και δεν παραμένει στο απλό ‘οι κακοί Ισραηλινοί ήρθαν να διώξουν τους Παλαιστίνιους από την χώρα τους’. Ήταν σχόλιο στο facebook του Makis Gerasimos Dragonas. Αυτά. Απόψεις.

«Τα ψέματα δεν βοηθούν την παλαιστινιακή υπόθεση.

Παλαιστινιακό κράτος δεν υπήρχε το 1946 όπως δείχνει ο χάρτης σου.


Το πρώτο παλαιστινιακό κράτος ιδρύθηκε το 1988:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%82
Πριν τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο η περιοχή ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Μετά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, η περιοχή μοιράστηκε στους νικητές Γάλους και Βρετανούς.
Την ιστορία της περιοχής μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο μπορείς να την διαβάσεις εδώ:
http://www.masada2000.org/historical.html
Με το ψήφισμα 181 του 1947 η περιοχή που πριν κατείχαν οι Άγγλοι και οι Γάλοι μοιράστηκε σε δύο κράτη, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
Το πρόβλημα είναι ότι οι Άραβες, από την αμέσως επόμενη μέρα που πάτησαν στα εδάφη που τους είχαν παραχωρηθεί, άρχισαν πόλεμο εξόντωσης κατά των Εβραίων (πρώτος Αραβοισραηλινός πόλεμος).
Την εποχή εκείνη, ήταν στο αποκορύφωμά του ο ψυχρός πόλεμος.
Στη Μέση Ανατολή, ο ψυχρός πόλεμος έγινε θερμός, με τους Άραβες να τάσσονται με το ανατολικό μπλοκ και το Ισραήλ με την δύση.
Ακολούθησε ο δεύτερος Αραβοισραηλινός πόλεμος και ο πόλεμος των 6 ημερών.
Με την υποστήριξη της δύσης, σε όλους βγήκε νικητής το Ισραήλ.
Το Ισραήλ ποτέ δεν έκανε επιθετικούς πολέμους – μόνο αμυντικούς.
Πάντα επιθυμούσε την εφαρμογή του ψηφίσματος 181.
Γι’ αυτό, και παρά το γεγονός ότι με τον πόλεμο των 6 ημερών, κατέκτησε εδάφη όπως την Χερσόνησο του Σινά από την Αίγυπτο, τα υψίπεδα του Γκολάν από την Συρία και την δυτική όχθη από την Ιορδανία, με εξαίρεση τα υψίπεδα του Γκολάν, έχει αποσυρθεί από τα υπόλοιπα.
Η χερσόνησος του Σινά επεστράφη στην Αίγυπτο (παρά το γεγονός ότι είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου), η δε Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική όχθη διετέθη για την δημιουργία του ΠΡΩΤΟΥ παλαιστινιακού κράτους.
Με λίγα λόγια, το Παλαιστινιακό κράτος είναι δημιούργημα του Ισραήλ.
Στα υψίπεδα του Γκολάν διατηρεί ακόμα στρατό, αλλά ποτέ δεν έχουν εποικηθεί από Εβραίους.
Αυτά τα λίγα, για να μην τρελαθούμε τελείως από τις προπαγανδιστικές ηλιθιότητες των φανατικών Αράβων.»

Επίσης, στην wikipedia αναφέρεται πως ‘Following Israel’s unilateral disengagement plan of 2004, it withdrew all settlers and most of the military presence from the Gaza strip, but maintained control of the air space and coast.’ Βασικά ο χάρτης αναφέρεται γενικά στην περιοχή της Παλαιστίνης και ήταν λογικό να αλλάξει μετά την δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Και όταν το 1920 υπήρχαν 700.000 κάτοικοι στην Παλαιστίνη, ενώ ήταν 1.900.000 το 1948 ΜΕΤΑ την δημιουργία του Ισραηλινού κράτους, εμένα αυτό με βάζει σε σκέψεις.

Όσο για τους νεκρούς της τελευταίας διαμάχης, πήρε το αυτί μου ότι οι Ισραηλινοί είχαν λιγότερους νεκρούς επειδή αναχαίτισαν τους Παλαιστινιακούς πυραύλους στον αέρα.

Και αυτό είναι το ιδεολογικό υπόβαθρο της Παλαιστινιακής διαμάχης για ελευθερία.

Ψάχνοντας αυτό που θα βοηθούσε τους Παλαιστινίους…

«Τέλος, ο πόλεμος του 1922 είναι αυτός που θα έπρεπε να δώσει στους Παλαιστίνιους το μεγαλύτερο μάθημα.
Όταν κάνεις πολέμους επειδή κάποιοι σε χρησιμοποιούν, όπως χρησιμοποίησε η Αντάντ τότε την Ελλάδα και το Ιράν σήμερα την Χαμάς, στο τέλος καταστρέφεσαι.» Γενικά ο πόλεμος είναι μια βρώμικη υπόθεση. Τείνω να πιστεύω ότι δεν είμαι υποχρεωμένη να διαλέξω στρατόπεδο, αλλά αν έπρεπε, λαμβάνω υπ’όψιν μου όλα τα παραπάνω.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την ενδιαφέρουσα συζήτηση εδώ:

http://www.facebook.com/groups/greekatheists/10151167708019582/

Advertisements