Επιτέλους, είδα το 47 ρόνιν. Για μένα η πιο πολυαναμενόμενη ταινία της χρονιάς, μιας και την περίμενα από το 2010.

Ήταν καλή σε γενικές γραμμές. Τέλειες εικόνες, αν και δεν έχει γυριστεί στην Ιαπωνία. Οι διάλογοι ήταν πολύ φτωχοί, αλλά το σενάριο ενδιαφέρον για τον μοναδικό λόγο του ότι βασίζεται σε πραγματικό γεγονός που έγινε κλασσικός Ιαπωνικός θρύλος. Οι προσθήκες φανταστικού ήταν ενδιαφέρουσες και η Ρίνκο Κικούτσι ήταν ανατριχιαστικά καλή. Η πριγκίπισσα σε κίνδυνο ήταν τόσο αγγούρι που θα μπορούσες να το πεις και καλό. (Αν την θέλεις αγγούρι δηλαδή, πες μας να το ξέρουμε. Και μην βασανίζεις το μυαλό σου.) Α, και στο δυτικό κοινό, επειδή η έννοια της τιμής των Σαμουράι είναι λίγο περίεργη, έπρεπε να εμπλέξουν μια γυναίκα στην υπόθεση. Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην τραγικότητα της ιστορίας της γυναίκας του Οϊσί.

Και θα μπορούσαν να βελτιώσουν τους διαλόγους, ίσως, αν είχαν καλύτερο σενάριο… Από ότι διάβασα πρόχειρα οι σαμουράι δούλευαν πολύ καιρό το σχέδιο εκδίκησης και με περισσότερη λεπτομέρεια από ότι φάνηκε στην ταινία. Αν και δεν ξέρω τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από μια 2ωρη ταινία. Είναι και η πρώτη δουλειά του σκηνοθέτη… Τώρα που την είδα μπορώ να διαβάσω και το βιβλίο (ίσως του Μιτφορντ) χωρίς να φοβάμαι ότι θα απογοητευθώ!

Επίσης χάρηκα πολύ που ο Κήανου δεν είναι ο πρωταγωνιστής. Φυσικά και πλασάρεται ως το πρώτο όνομα γιατί μιλάμε για Χόλλυγουντ, αλλά ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι ο Χιρογιούκι Σανάντα. Και πρέπει εδώ να βάλω πολλά συν για την επιλογή Ιαπωνικού καστ.

Δεν νομίζω να απογοητεύθηκαν και οι φαν του Κήανου πάντως, αλλά δεν μπορώ να πω ότι απογοητεύθηκα και εγώ ως φαν του Τζιν (Τσικάρα). Μπορεί να λέει όλες και όλες 5 ατάκες και οι μισές του λέξεις να είναι ‘πατέρα’ αλλά τουλάχιστον είναι εκεί και παίρνει μέρος εμφανώς στα τεκτενόμενα. (Να μην σχολιάσω ότι όταν εμφανίστηκε ήθελα να ουρλιάξω στην οθόνη… δεν ούρλιαζα στην συναυλία, ήθελα να ουρλιάξω στον κινηματογράφο, δεν πάω καλά, το ξέρω).

Αυτοί που απογοητεύθηκαν πλήρως ήταν οι φαν του Ρικ Τζένεστ (το παιδί-ζόμπι). Είχε δικιά του αφίσα, αλλά εμφανίστηκε για 10 δευτερόλεπτα και είπε μια ατάκα. Ας όψεται το κινηματογραφικό του ντεμπούτο.

Και τέλος,  από ότι είδα πολλοί αναρωτήθηκαν ποιος είναι ο σαμουράι με την πανοπλία για τον οποίο δεν μαθαίνουμε τίποτα. Αυτός σε κάποιο σημείο ανατινάχθηκε και μου φάνηκε κούφιος μέσα. Oh well.

Και δεν γράφω τίποτα άλλο για να μην κάνω άλλα spoilers.

File:Sengakuji Ronin Graves.jpg

Graves of Forty-seven Ronin at Sengaku-ji, Takanawa, Minato, Tokyo, Japan.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sengakuji_Ronin_Graves.jpg